Hoppa till innehåll

Historia

LANDVETTER

Namnet skrevs 1540 Landwittarid och kommer från kyrkbyn. Efterleden är ryd, ’röjning’. Förleden innehåller troligen landviti sammansatt av land och viti, ”vårdkase”. En vårdkase, (i östra Sverige och i Finland böte), är en signaleld.  Den ingick i ett enkelt optiskt signalsystem och bestod av träspiror som ved som placerades på en väl synlig höjd med sikthåll till nästa vårdkase, så att de brinnande kasarna på så sätt bildade en kedja av signaleldar. Vårdkasen antändes för att varna befolkningen men också mobilisera krigsmakten när fientliga styrkor och andra faror antogs hota landet från havs eller från lands.

Vårdkase
Vårdkase

Landvetter är en tätort i Härryda kommun omkring 15 kilometer öster om Göteborg. Landvetter ligger öster och nordost om Landvettersjön. Riksväg 27/40 passerar genom orten som motorväg och delar den i två delar. Med sin närhet till Göteborg och till den internationella flygplatsen Göteborg-Landvetter Airport är orten en expanderande bostadsort. Sedan motorvägen byggdes på 1970-talet har orten endast expanderat på norra sidan, där centrum idag ligger. Söder om motorvägen mot Landvettersjön till ligger den äldsta delen av orten som också är den gamla kyrkbyn i Landvetters socken.

Järnvägen mellan Göteborg och Borås, som är en del av Kust till kust-banan, passerar södra Landvetter men har inte längre någon station för resande där. Kollektivtrafiken till och från orten ombesörjs därför med buss.

Idrott
Fotbollsklubben Kopparbergs/Göteborg FC hette tidigare Landvetter IF och spelade då på orten. Team Surprise som vunnit VM-guld i lagkonståkning, och Landvetter Konståkningsklubb håller till i Landvetters ishall. Öster om Landvetter ligger Chalmers golfklubb. Orienterings- och skidåkningsklubben OK Landehofs bedriver sin verksamhet från Landehofstugan, belägen i nordöstra delen av Landvetter. Invid Landvettersjön ligger Landvetter TK-74s tennishall samt utomhusbanor.

 

STOMMEN

Området Stommen är uppfört mellan 1969 – 1971 och är redan från början byggt och organiserat som en samfällighet.

* Ilvèn & Källqvist påbörjar bygget av Stommen-området 1969.
* Vid en förrättning i maj 1971 bildas Anläggningssamfälligheten Stommen 1-5.
* Ilvén & Källqvist handhar lägenheterna från byggstart och till 73-01-23 då Förbo köper fastigheterna.

Stommens bostadsområde ligger i centrala Landvetter ca 15 km öster om Göteborg. Här bor ca 750 personer i friköpta radhus. Det finns två typer av radhus, ett  som är 116 kvm som det finns 95 stycken av och ett som är 138 kvm som det finns 62 stycken av. FÖRBO har 164 lägenheter, fördelat på 1-3 rum.

 

Bilder från förr

Området Stommen 70-tal