Hoppa till innehåll

Fortsatt bevattningsförbud

http://www.harryda.se/arkiv/nyhetsarkivbyggaboochmiljo/fortsattbevattningsforbud.5.192610931550af91cf73146.html

Kommuninvånarna hörsammade vädjan om att spara på vattnet och under onsdagseftermiddagen och kvällen halverades vattenförbrukningen. Regnet hjälpte också till men förbudet råder alltså fortfarande, tills tillräcklig mängd vatten producerats.
– Jag vill verkligen rikta ett stort tack till kommuninvånarna för att de så snabbt hjälpt till med att spara på vattnet, säger Jessica Sténhoff, verksamhetschef för VA & avfall. Vi är inte riktigt i mål än men vi är tacksamma för den gemensamma insatsen.

Sedan i onsdags har Härryda kommun infört bevattningsförbud för kommunalt vatten. Det torra och varma vädret har medfört en ökad vattenförbrukning, inte minst till bevattning av gräsmattor och trädgårdar. För att kunna fylla upp reservoarerna igen råder därför bevattningsförbud för kommunalt vatten tills annat meddelas.

Medveten vattenförbrukning
En genomsnittlig person förbrukar ungefär 160 liter vatten per dygn. Att alltid ha en medveten vattenförbrukning sparar energi och är bra för miljön. Att inte låta vattnet stå och rinna är det absolut viktigaste och enklaste du kan göra. Stäng alltså av duschen när du tvålar in dig och låt inte kranen stå och rinna när du borstar tänderna. Fler enkla tips hur du kan minska vattenanvändandet:

 • Låt inte kranen stå och rinna i onödan.
  Varje minut rinner det ut cirka 6 liter vatten. Stäng vattenkranen när du borstar tänderna och när du tvålar in dig.
 • Köra bara diskmaskinen när den är full.
  Det går åt ca 15 liter vatten för en maskindisk.
 • Använd balja om du handdiskar.
  Det går oftast åt mer vatten att handdiska än att diska en full maskindisk. Du kan spara vatten genom att inte diska och skölja under rinnande vatten.
 • Välj att duscha kortare tid.
  En dusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter vatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter vatten.
 • Undvik att bada i badkar.
  Ett fyllt badkar motsvarar cirka 150 liter vatten.
 • Fyll tvättmaskinen ordentligt.
  Det går åt 50 liter vatten för en tvätt.

Kontakt

Pär Olausson, driftchef VA
031-724 67 35
per.olausson@harryda.se

Lämna ett svar