Frågor om mitt radhus
Får jag bygga om eller renovera mitt radhus?
Ja, som radhusägare äger du ditt hus och kan bygga om eller renovera efter dina behov. Kom ihåg att följa samfällighetens regler för gemensamma delar som grund och tak, och kontrollera med kommunen om bygglov behövs.
Titta in på sidan Renovering och ombyggnationer för mer information.
Vem ansvarar för taken på husen?
Du ansvarar för underhåll och inspektion av ditt tak. När det är dags för renovering är det vanligt att flera grannar samordnar arbetet för en hel radhuslänga.
Får jag sätta upp solceller på mitt tak?
Ja, eftersom du äger huset och taket får du sätta upp solceller.
Vad gäller kring elementen i mitt hus?
Som radhusägare ansvarar du för allt ovanför bottenplattan, inklusive elementen. Själva värmeledningarna under bottenplattan hanteras av samfälligheten och sköts av styrelsen.
Vad gäller kring rören som kommer in i mitt hus?
Rören leder varmvatten till din kran och dina element. Samfälligheten ansvarar för den nedersta delen vid bottenplattan, medan du äger och underhåller resten. Rören måste alltid vara åtkomliga för reparationer och renoveringar, så du får inte bygga in dem. Om de behöver åtgärdas kan du bli skyldig att återställa åtkomsten. Du bör heller inte skruva på ventilerna, då de är injusterade med ett beräknat flöde och kan påverka värmefördelningen i området.
Får jag bygga utanför min tomtgräns?
Nej, det är inte tillåtet att bygga utanför sin tomtgräns, det vill säga på samfälld mark. Det gäller oavsett om det handlar om altaner, förråd eller andra fasta konstruktioner.
Att bo i ett radhus innebär samma regler som för en fristående villa: du får bara bygga på den mark du faktiskt äger. Styrelsen godkänner inte byggnationer på samfälld mark, och sådana åtgärder sker helt på egen risk. Vi godkänner inte heller utbyggnader på samfälld mark i efterhand, även i de fall de gjort av tidigare husägare. Skulle någon välja att anmäla till byggnadsnämnden kan du som fastighetsägare bli tvungen att riva det du har byggt.
Vi vill också flagga för att kommande värmeprojektet innebär att flera av husens gavlar kommer att grävas upp. Har man byggt något på samfälld mark i det området så kommer det inte att återställas efteråt.
Att plantera lite blommor eller göra fint utanför huset är en annan sak. Det är inte heller rekommenderat, men brukar inte väcka invändningar så länge det hålls snyggt och inte är i vägen. Däremot behöver du som boende själv ta bort planteringen om du säljer huset och nästa ägare inte vill ta över ansvaret.
Almänna frågor
Vad ingår i avgiften?
– Varmvatten och fjärrvärme
– Sophämtning
– Kabel-TV
– Garage
– Skötsel av lekplatser och grönområden
Observera: Värmen står för ungefär hälften av kostnaden.
Finns det gästparkering?
Ja, det finns gästparkeringar i området. Läs mer på sidan om garage och parkering.
Var anmäler jag underhåll?
Om du upptäcker något som behöver åtgärdas i området, som trasig belysning eller skador på gemensamma ytor, kan du kontakta områdesvärden eller styrelsen. Du hittar kontaktuppgifter här.
Kan jag vara med och påverka?
Samfälligheten förvaltas av fastighetsägarna genom styrelsen. Beslut fattas gemensamt på månadsmöten och vid årsstämman.
Årsstämma: Hålls i april varje år, där du kan rösta och påverka områdets förvaltning.
Engagera dig: Din hjälp behövs i styrelsen, arbetsgrupper eller som längarepresentant.
Förändringar eller förbättringar: Skicka in en motion! Kontaktinformation hittar du här.
Hur bokar jag festlokalen?
För bokningar av lokalerna maila Hannah, vår kassör, på kassoren.stommen@gmail.com.
Du kan läsa mer om våra gemensamhetslokaler här.